Digitalisaatiota vai pilipalisaatiota?

8.5.2018

Sähköala-lehden 5/2018 pääkirjoitus, päätoimittaja Olli-Heikki Kyllönen

Digitalisaatio ja IoT ovat päivän sanoja. Niitä viljelevät poliitikot, konsultit, yritysjohtajat ja myös kaltaiseni järjestömiehetkin. Mitä kukakin näillä termeillä tarkoittaa ja paljonko asiasta oikeasti ymmärtää, onkin sitten toinen juttu.

Usein tuntuu, että yleisen trendin mukaan kaikkien on jotakin sanottava ja tuloksena on usein täysin sisällötöntä bullshit-bingoa. Oman alamme toimijat ovat IoT:ssa asian ytimessä. Sähköistysala käytännössä valmistaa älykkäät komponentit, suunnittelee järjestelmät, asentaa ja ottaa ne käyttöön ja – toivottavasti – myös päivittää ohjelmoinnit tarvittaessa.

Digitalisaatio puolestaan vaikuttaa koko rakentamisen, myös sähköistyksen, prosessiin tehostavasti ja muuttaa yritysten liiketoimintamalleja. Pitääkö sitten kaikkien alan toimijoiden väellä ja voimalla pyrkiä kehityksen eturintamaan vai onko elämisen edellytyksiä jatkossa myös hitaammille liikkeellelähtijöille?

Vastaukseni on ei ja kyllä. Jos rynnätään suin päin uuteen maailmaan ilman selvää ajatusta siitä, mitä tehdään, niin seurauksena on digitalisaation sijaan pilipalisaatiota: tämä tarkoittaa rahan kaatamista hankkeisiin, joista ei tule enempää lisää myyntiä kuin alempia kustannuksiakaan.

Tästä löytyy suurehko määrä tuoreitakin esimerkkejä sähköistyksen jalostusketjun kaikista portaista, ja startup-maailma synnyttää näitä jatkuvalla syötöllä toiveikkaiden investorien rahoitettavaksi. Menestystarinoita esitellään innolla talousmediassa, mutta epäonnistumisten haavat nuollaan hiljaisuudessa, ellei niitä sitten käsitellä rahojen loppuessa käräjäsaleissa konkurssioikeudenkäynneissä.

Kehityksessä kannattaa toki pysyä mukana ja seurata maailmaa. Kaikkea ei kannata yrittää keksiä itse ja olla kaikessa ensimmäinen. Useimmille kannattavinta on pitää perustekeminen kunnossa, seurata kehitystä ja ottaa uusia tekniikoita, järjestelmiä ja toimintamalleja käyttöön sitä mukaa, kun ne ovat jotakuinkin luotettavasti markkinoilla testattuja ja kohtuuhinnalla hankittavissa. Ensin kannattaa harkiten hankkia lisää osaamista ja vasta sitten taas tehdä sitä, mitä on jo oppinut.

2019-01-17T12:47:20+02:00
Go to Top