Asuntomarkkinoiden innovaatiokilpailun voitti nollaE-ohjelmisto


Kuvassa vasemmalta Business Finlandin kehityspäällikkö Mika Lautanala, nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa ja Sanoma Tekniikkajulkaisuiden toimitusjohtaja Teemu Vehmaskoski. Kuvaaja Suvi Suovaara.

Business Finland, Teknologiateollisuus ry, Rakennuslehti ja KIRAhub ovat myöntäneet 2020 Asuntomarkkinoiden innovaatiopalkinnon nollaE-ohjelmistolle. Innovaatiopalkinnon saaja valittiin 30.1. Asuntomarkkinat 2020 -tilaisuudessa yleisöäänestyksellä.

Tänä vuonna teemana oli tekoälyn hyödyntäminen asumisessa tai asuntorakentamisessa. Kilpailun raati valitsi finaaliin ja yleisöäänestykseen kolme yritystä; Ensavetecin, Inforglobe Oy:n ja nollaE Oy:n. Näistä yleisöäänestyksen voitti nollaE, jonka kehittämä ohjelmisto laskee järkevimmät energiatehokkuustoimenpiteet.

nollaE-ohjelmiston tekemässä energiatehokkuuden optimoinnissa energiaratkaisu perustuu kiinteistön yksilölliset ominaisuudet huomioivaan laskentaan. Ohjelmisto laskee jopa tuhansia erilaisia toimenpideyhdistelmiä riippuen kohteesta ja listaa taloudellisesti järkevimmät ja laiteriippumattomat vaihtoehdot.

– Ilmastonmuutoksen torjunta edellyttää valtavia taloudellisia panostuksia tulevina vuosina. Rakennukset kuluttavat edelleen paljon energiaa ja tuottavat suuren osan päästöistä. Ohjelmistomme avulla rakennusten energiankulutus ja samalla päästöt voidaan minimoida taloudellisesti kannattavasti. Olemme iloisia innovaatiokilpailun voitosta, sanoo nollaE:n toimitusjohtaja Nikolas Salomaa.

– Asumisessa ja rakentamisessa on valtava markkina ja tekoälylle olisi tilaa. Asukkaiden yksilölliset tarpeet kasvavat, ja loputtomalla räätälöinnillä niihin ei voi tehdä kustannustehokkaita ratkaisuja. Asumisen ilmastovaikutuksetkin on helpompi hallita tekoälyn avulla kuin termostaatteja itse säätämällä. Tekoäly on fiksumpi vastaus haasteisiin, mutta samalla markkinat jaetaan uudestaan. Vain edelläkävijäyritykset tulevat pärjäämään, haastaa Business Finlandin kehityspäällikkö Mika Lautanala.

Finaaliin pääsivät myös Inforglobe ja Ensavetec.

Lue koko uutinen