Pandemiasta toipuminen on ollut odotettua nopeampaa

Keskimääräisen sähköasennusalan yrityksen liikevaihdon kasvu on ollut huomattavasti koko talouden kasvua nopeampaa viime vuosien aikana. Sama trendi jatkui myöskin vuonna 2021. Suomen talous vuonna 2021 kasvoi 3,5 prosenttia. Sähköasennusalan yritykset kasvattivat liikevaihtoaan keskimäärin 6,9 prosentilla. Edellisvuoteen verrattuna toimialan kasvu nousi merkittävästi, jolloin keskimääräinen toimialan yritys kasvoi 1,1 prosentilla.

Vallitsevasta markkinatilanteesta huolimatta nopeimmin kasvava neljännes toimialan yrityksistä on pystynyt kasvattamaan liiketoimintaansa vähintään 28 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Samanaikaisesti kuitenkin heikoiten kasvavan neljänneksen liikevaihto on supistunut vähintään 10 prosenttia.

Eri kokoluokittain tarkasteltuna kasvu on ollut epätasaista, pienten alle puoli miljoonaa euroa vaihtavien yritysten keskimääräinen kasvu oli 4 prosenttia ja 1–5 miljoonaa euroa vaihtavien kasvu 10,6 prosenttia edellisvuodesta. Muiden kokoluokkien kasvu oli vuonna 2021 parantunut merkittävästi edellisvuoteen verrattuna.

Toiminnan tehokkuus on ollut viime vuosien tapaan kasvussa myöskin vuonna 2021. Keskimääräinen liikevaihto per henkilö saavutti 192 tuhannen euron tason ollen koko tutkimusjakson 2012–2021 korkeimmalla tasolla.

Jalostusarvo per henkilö on ollut tutkimusjaksolla loivassa kasvussa saavuttaen vuonna 2021 tutkimusjakson korkeimman tason 63 tuhatta euroa. Toiminnan tehokkuuden kasvun myötä myöskin henkilöstökulut ovat olleet lievässä nousussa. Vuonna 2021 sähköasennusalan työntekijän palkkoihin ja henkilösivukuluihin käytettiin keskimäärin 52 tuhatta euroa per henkilö. Niin toiminnan tehokkuus kuin keskimääräiset henkilöstökulutkin kasvavat siirryttäessä pienemmistä yrityksistä suurempiin. Tehokkuus on ollut läpi tutkimusjakson parempaa liikevaihdoltaan isommissa yrityksissä. Vuonna 2021 liikevaihto per henkilö on yli 10 miljoonaa euroa vaihtavilla yrityksillä ollut yli kaksinkertainen suhteessa alle puoli miljoonaa euroa vaihtaviin yrityksiin henkilöstökulujenkin ollessa noin 1,5 kertaiset.

Kannattavuuden kehitys pysähtyi

Kannattavuuden keskimääräinen taso on ollut toimialalla hyvällä tasolla. Keskimääräisen yrityksen käyttökate on ollut tasainen vuodesta 2015 lähtien kasvaen vuoteen 2021 mennessä reilusta kuudesta prosentista jo seitsemään prosenttiin.

Vuonna 2021 kannattavuus ei parantunut edellisvuodesta aiempien vuosien tapaan vaan laski 0,5 prosentilla. Niin rahoitustulosprosentti, käyttökateprosentti kuin myös nettotulosprosenttikin laskivat 0,5 prosenttiyksikön sisällä suhteessa edellisvuoteen. Sijoitetun pääoman tuottoprosentti sen sijaan jatkoi laskua 1,5 prosenttiyksiköllä. Sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna kannattavuus on kuitenkin ollut keskimäärin erinomaisella tasolla koko tarkastelujakson ajan ja vuonna 2021 se on ollut sitä jopa 51,7 prosentilla yrityksistä.

Huomattavaa on, että hyvä kannattavuus painottuu pitkälti erityisesti 1–10 miljoonaa euroa vaihtaviin yrityksiin, kun sekä pienemmillä että suuremmilla yhtiöillä kannattavuus on ollut jonkin verran alhaisemmalla tasolla.

Maksuvalmius ja vakavaraisuus pysyneet hyvällä tasolla

Yritysten keskimääräinen vakavaraisuus omavaraisuusasteella mitattuna on kasvanut tarkastelujaksolla. Vaikka omavaraisuusaste on ollut koko tarkastelujakson keskimäärin hyvällä tasolla, se on jatkanut viime vuosina positiivista kehitystään ja ollut keskimäärin jo erinomaisella tasolla vuosina 2018–2021. Tyypillisesti suuremmilla yrityksillä omavaraisuusaste on pieniä verrokkeja matalampi, ja tämä on havaittavissa myös sähköasennusalalla läpi tarkastelujakson.

Maksuvalmius on ollut keskimäärin erinomaisella tasolla. Quick ratiolla mitattuna maksuvalmius on ollut tarkastelujaksolla keskimäärin 1,8, joka kertoo rahoitusomaisuuden kattavan lyhytaikaiset vastuut 1,8 kertaisesti. Vuosina 2020 ja 2021 quick ratio on pysynyt samalla tasolla.

Ostovelkojen ja myyntisaamisten kiertoaikojen kehitys on ollut vahvasti sidoksissa toisiinsa. Kiertoaika oli 37 päivää vuonna 2021. Tutkituilla yrityksillä myyntisaamisten kiertoaika on kasvanut päivällä, ja ostovelkojen kasvanut kahdella päivällä vuonna 2021. Keskimäärin myyntisaamisten kiertoaika on sama kuin ostovelkojen kiertoaika, jolloin yritysten saamiset ovat tuloutuneet aivan yhtä nopeasti kuin ostovelat tulevat maksettua.

Kannattavuusselvityksen 2021 raportti