Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä vuodentakaisesta

Tilastokeskuksen mukaan uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia tammi-maaliskuun 2023 aikana yhteensä 6,5 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 34 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Aloitettujen rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni 16 % ja valmistuneiden 8 % vuodentakaisesta.

Pääkohdat

  • Asuinrakentamiseen myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni vuoden 2023 tammi-maaliskuun aikana 41 % vuodentakaisesta.
  • Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2023 tammi-maaliskuussa 5 642 asunnolle, joka oli 41 % vähemmän kuin vuotta aiemmin.
  • Käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi väheni vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä 10 % vuodentakaisesta.
  • Rakennus- ja asuntotuotantotilasto julkaisee jatkossa maakuntakohtaisia tietoja jo aikaisemmin julkaistujen koko maan tietojen lisäksi.
  • Rakennuslupia asuinnoille myönnettiin vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä maakunnista eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla.

Rakennushankkeiden kuutiomäärä väheni lähes kaikissa maakunnissa

Vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä tilavuudeltaan ja asuntokappalemäärältään uudisrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla. Maakunnista vain Kainuussa ja Ahvenanmaalla myönnettyjen rakennushankkeiden kuutiomäärät kasvoivat vuodentakaisesta.

Rakennushankkeita valmistui vuoden 2023 tammikuun ja maaliskuun välisenä aikana kuutiomäärällä mitattuna eniten Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Suurinta kasvu vuodentakaiseen verrattuna oli Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Pohjois-Savossa.

Koko maan tasolla rakennushankkeiden myötä valmistui 9 865 uutta asuntoa. Maakunnista eniten asuntoja valmistui Uudellemaalle, johon valmistui 5 106 asuntoa. Vuodentakaiseen verrattuna suurin kasvu valmistuneiden rakennushankkeiden asuntokappalemäärissä oli Etelä-Savossa, Lapissa ja Uudellamaalla.

Tiedote  | Rakennus- ja asuntotuotanto 2023, maaliskuu