Kolme lasta tappanut mökkipalo herätti asiantuntijat: Vuokra­mökkien turvallisuudessa on puutteita, ja nyt asiaa yritetään korjata uusilla ohjeilla

Vuokramökkien ja loma-asuntojen paloturvallisuutta parannetaan uusilla ohjeilla. Ohjeista vastaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK). Ohjeiden avulla mökkiä tai asuntoa lyhytaikaisesti vuokraava voi varmistaa, että asunnon paloturvallisuusasiat ovat kunnossa. Ohje palvelee sekä vuokranantajaa että vuokralaista.

Taustalla on Kittilän Levillä huhtikuussa sattunut mökkipalo, jossa kolme alaikäistä lasta kuoli.

Onnettomuustutkintakeskus (OTKES) antoi turman seurauksena suosituksia vuokramökkien turvallisuuden parantamiseksi. OTKESin mukaan vuokramökkien paloturvallisuudessa pitäisi kiinnittää erityistä huomiota poistumisturvallisuuteen ja sähköasennuksiin sekä ohjeistukseen.

Lomamajoitus ja kausimökit ovat paloturvallisuuden kannalta haastavia, sillä omistaja viettää niissä tyypillisesti vain lyhyitä aikoja kerrallaan. Asuntoja voidaan vuokrata Airbnb:n tai Booking.comin kaltaisten alustojen tai välityspalvelujen kautta.

Mökin tai loma-asunnon omistajan velvollisuus on huolehtia palovaroittimen toimintakunnosta ja riittävyydestä sekä sähkölaitteiden kunnosta, ohjeistaa vuokraajaa laitteiden turvallisesta käytöstä sekä toiminnasta mahdollisen hätätilanteen varalta, kertoo SPEKin johtava asiantuntija Kari Telaranta.
Käytännössä useissa tapauksissa näiden selvittäminen jää kuitenkin pitkälti vuokraajan kontolle. Esimerkiksi monessa majoitus- tai vuokramökkipalvelussa tietoa paloturvallisuudesta on vaikeasti tai puutteellisesti saatavilla.
– Saatetaan kertoa esimerkiksi, että palovaroitin on, mutta sivustolta ei selviä, onko sellainen jokaisessa huoneessa, Telaranta kuvaa.

Airbnb-asunnoista tehdyn kansainvälisen tutkimuksen mukaan esimerkiksi Tanskassa palovaroitin oli vain noin puolessa ja häkävaroitin vain viidessä prosentissa palvelussa tarjolla olevissa loma-asunnoissa. HS ei tavoittanut Airbnb:n edustajia kommentoimaan asiaa.

Suomessa vuokramökkien ja loma-asuntojen välittäjät ovat Levin tapauksen jälkeen tiukentaneet ehtojaan paloturvallisuuden osalta. Esimerkiksi Suomen suurimpiin kuuluva vuokramökkien ja loma-asuntojen välittäjä Lomarengas on jo tiukentanut ohjeistustaan paloturvallisuudesta, kertoo toimitusjohtaja Juha-Pekka Olkkola.

Lomarengas esimerkiksi edellyttää jatkossa, että palovaroitin on kaikissa asuintiloissa. Aiemmin kyseessä oli suositus.
– Olemme ohjeistaneet mökin omistajia. Varmaan jonkinlainen siirtymäaika tässä kuitenkin menee ennen kuin voidaan edellyttää, että se kaikkialla varmasti toteutuu.

Lomarenkaalla on välitettävänään yli 4 000 mökkiä ja loma-asuntoa ympäri Suomen. Tavallisesti mökin omistajat vastaavat mökin siivouksesta tai huollosta.
Osa on saattanut ostaa mökkitalkkaripalvelun, jossa Lomarenkaan huoltomiehet käyvät tarkistamassa, että mökki on kunnossa ennen vuokrausta.

Lomarenkaan mökeistä löytyy huoneentaulu ja mökkikansio, joissa on hälytyskeskuksen numero, mökin sijainti sekä ohjeita hätätilanteen varalle.
Olkkola muistuttaa myös, että vaikka kiinteistössä olisivat paloturvallisuusasiat kunnossa, mökin vuokraajalla on myös vastuu omasta toiminnastaan.
– Mökille usein kuuluu avotuli tai vähintään kynttilät, joten on myös vuokraajan on muistettava paloturvallisuus niiden käytössä, hän sanoo.

Myös Destination Lapland on lähettänyt mökin omistajille kirjeen, jossa pyydetään selvitystä paloturvallisuudesta. Destination Lapland vuokraa Ylläksellä noin 400 loma-asuntoa. Yhtiö huolehtii välittämiensä mökkien vuokraamisesta, huollosta sekä siivouksesta. Kausihuoltoon kuuluu myös palovaroittimien testaus. Tätä edellyttävät jo monet kansainväliset isot matkanjärjestäjät, kertoo toimitusjohtaja Mauri Kuru.
– Mökkien kirjo aiheuttaa kuitenkin haasteita.

Esimerkiksi osa mökeistä on rakennettu ennen kuin tarkempi lainsäädäntö sähköasennuksista on tullut voimaan ja siten esimerkiksi mökkien sähkötarkastuspöytäkirjoja ei ole saatavilla.
– Olemme nyt kiertäneet mökkejä ja tarkastaneet niitä myös paloturvallisuuden osalta. Uskon, että siinä menee tämä kevät ennen kuin saadaan kaikki tarkistettua.

Kurun mielestä kaikille yrityksille ja toiminta-alustoille on hyvä saada yhtenäiset ohjeet, joiden avulla kaikki osalliset voivat parantaa turvallisuutta. Kuru toivoisi selkeämpiä ohjeita esimerkiksi palovaroittimien testaamiseen.
– Olisi myös hyvä, että jollain lailla olisi myös dokumentoitu, miten palovaroittimien vaihdot ja testaus on tehty ja millä aikavälillä, Kuru sanoo.

Fakta, lähde SPEK

Muista nämä asiat mökkiä vuokratessasi

Selvitä etukäteen, onko mökissä palovaroitin jokaisessa makuuhuoneessa, alkusammutusvälineet, sähkö- ja kaasulaitteiden käyttöohjeet, tulisijan käyttöohjeet, tarkat osoitetiedot sekä onko pelastussuunnitelma tai muu turvallisuusohjeistus laadittu.

Kun saavut mökille, tee ensimmäiseksi turvatarkastus. Tarkista, mitä reittejä mökistä pääsee hätätilanteessa ulos. Tarkista palovaroittimen toiminta painamalla testipainiketta. Jos huomaat puutteita, ota välittömästi yhteyttä mökin tai asunnon vuokraajaan.

–  Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa.

Ole tarkkana sähkö- ja kaasulaitteiden kanssa. Jos mökissä on kaasulaitteita tai tulisijoja, tulisi olla myös häkävaroitin. Varmistu sähkölaitteiden ja johtojen turvallisuudesta.

Varaudu toimimaan tulipalotilanteessa ja huolehdi, että muutkin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan.

Lähde: Artikkeli on julkaistu Helsingin Sanomissa 10.1.2020