Löydä sähkömies -palvelun kysely: Pihoille kaivataan lisää valaistusta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ja Löydä sähkömies -palvelun toteuttaman, remontoijille ja puutarhaihmisille kohdistetun verkkokyselyn vastaajat kaipaavat pihapiireihinsä erityisesti kulkureittien valaistuksen parannusta.

Kesäiltojen pimentyessä huomio kiinnittyy nopeasti pihapiirin valaistukseen. Valoa on usein joko liian vähän, tai valaisimet loistavat häiritsevän kirkkaina pisteinä silmiin. Erityisesti pimeissä ympäristöissä kannattaakin suosia epäsuoraa valaistusta ja välttää kirkkaita heijastuksia. Vaikka näkemiseen riittävän valotehon saisi yhdellä suurella valonheittimellä, luo useiden pienempien valaisimien käyttö huomattavasti miellyttävämmän tunnelman.

STULin ja Löydä sähkömies -palvelun Rakentaja.fi- ja Puutarha.net-sivuilla toukokuussa toteutetun sähköistyskyselyn 440 vastaajasta peräti 61 % toivoi parannusta pihapiirien kulkureittien valaistukseen. Toive heijastaa tarvetta turvallisuuteen ja mukavuuteen, jota hyvin toteutettu ulkovalaistus tarjoaa.

Pihan valaistuksen parantaminen kannattaa aloittaa huolellisella suunnittelulla ja miettimällä, mihin valoa tarvitaan ja mitä pihapiirin osia valaistuksella halutaan mahdollisesti korostaa. Himmennyskytkimet ja erilaiset valaistusohjelmat sopivat erinomaisesti myös ulkovalaistukseen, mutta tällöin on luonnollisesti varmistuttava siitä, että kaikki pihalle asennettavat laitteet ovat ulkokäyttöön suunniteltuja.

Parhaiten tämä onnistuu tietenkin sähköalan ammattilaisen avustuksella. Häneltä kannattaa kysyä myös valaisimista, sillä sähkötarvikkeiden ammattilaisvalikoima on paljon rautakaupan tarjontaa laajempi ja sisältää vain laadukkaiksi todettuja tuotteita.

Pihojen sähköistyksessä riittää parannettavaa

Kun sähkömies on kutsuttu kerran paikalle, kannattaa häntä pyytää tarkistamaan samalla, että kaikki sähkölaitteet ovat turvallisessa kunnossa. Sähkölaitteiden turvallisuuden merkitys korostuu ulkotiloissa, missä kytkimet ja pistorasiat ovat jatkuvasti alttiina kosteudelle ja lämpötilan vaihteluille.

Valaistuksen lisäksi kyselyn vastaajat löysivät pihapiireistään runsaasti muitakin sähköistyksen parantamiskohteita. Jokainen seuraavista tarpeista sai maininnan yli neljännekseltä kyselyyn vastanneilta tässä suosituimmuusjärjestyksessä:

– Terassin pistorasiat tai valaistus
– Liiketunnistimet valaistuksen kytkemiseksi
– Ulkopistorasioita sähkökäyttöisiä työkaluja varten
– Piharakennusten pistorasiat tai valaistus
– Istutusten valaistus

Ihmisten tarpeet ovat käytännönläheisiä

Tarpeet ovat siis hyvin käytännönläheisiä ja edustavat pihan sähköistyksen tason selkeää kokonaisparannusta. Ladattavien ajoneuvojen yleistyessä monet kyselyn vastaajista kertoivat kaipaavansa latauspisteitä myös kesäasunnoilleen.

Kysyttäessä mikä sähköistyksessä tai sähköasennusten teettämisessä mietityttää eniten, nousi esiin useimmin epätietoisuus kustannuksista ja edullisen sähköasentajan löytämisestä. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n mukaan sähköurakoitsijoiden tuntiveloitukset riippuvat mm. työn vaativuudesta. Sähkölaitteista ja -tarvikkeista veloitetaan erikseen ja yleensä laskussa on myös kilometrikorvaus yrityksen toimipaikalta kohteeseen ja takaisin sekä tarvikkeiden noudot sähkötukkuliikkeistä.

Parhaan kuvan sopivimmista ratkaisuista ja eri vaihtoehtojen kustannuksista saa keskustelemalla asiasta sähköurakoitsijan kanssa. Kannattaa myös muistaa, että sähköasennusten työosuudesta saa kotitalousvähennyksen.

Luotettavasti toimivat sähköurakoitsijat löytyvät alan järjestöjen ylläpitämästä Löydä sähkömies -urakoitsijahakupalvelusta.