Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä nousi kolmannella neljänneksellä

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 heinä-syyskuun aikana 7,4 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 1,4 prosenttia enemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Rakennustyypeittäin tarkasteltuna lupakuutiomäärä nousi liike- ja toimistorakennuksissa. Muiden rakennustyyppien kuutiomäärissä oli laskua.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma

Asuinrakentamiseen myönnetyn kuutiomäärän lasku loiveni

Heinä-syyskuun aikana rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,0 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 7,3 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisessa rivi- ja ketjutalojen kuutiomäärä nousi 11,2 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinkerrostalojen kuutiomäärä väheni 4,9 prosenttia ja erillisten pientalojen 14,2 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin kesä-elokuun aikana kaikkiaan 6 310 asunnolle, määrä väheni 2,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Muun kuin asuinrakentamisen kuutiomäärä kasvoi

Kolmannella vuosineljänneksellä muuhun kuin asuinrakentamiseen myönnettiin rakennuslupia 5,4 miljoonaa kuutiometriä, joka on 5,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Ajankohdan kasvu johtuu liike- ja toimistorakennuksille myönnetyistä rakennusluvista ja selittyy vuoden 2018 kolmannen neljänneksen alhaisella kuutiomäärällä

Rakennustuotannon volyymi väheni

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo väheni vuoden 2019 heinä-syyskuun aikana 4,7 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni ajanjaksolla 10,9 prosenttia, muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi puolestaan 0,8 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 1,1 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 7,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Lue koko tilastojulkistus