Yrittäjät.fi: Vain harva pienyritys haki pankkilainaa koronakriisissä

Suomen Yrittäjien Yrittäjät.fi-sivuston uutisoiman, Aalto-yliopiston, hollantilaisen Erasmus-yliopiston ja sveitsiläisen St. Gallenin yliopiston tutkijaryhmän selvityksen mukaan puolet pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei pitänyt pankkilainaa tarpeellisena koronakriisin hoidossa.

Tutkimuksen tulosten mukaan 44 prosenttia yrityksistä on hakenut julkista avustusta Business Finlandilta, ELY-keskukselta tai kunnalta. Pankkilainaa on sen sijaan hakenut vain 16 prosenttia vastanneista yrityksistä. Runsas puolet näistä yrityksistä perusteli päätöstään lainatarpeen puuttumisella. Noin 30 prosenttia mainitsi syyksi liiallisen riskin yritystoiminnalle ja runsas 10 prosenttia liian korkeat vakuudet.

– Koronakriisin tapaisessa shokissa on luonnollista, että yritysten halukkuus ottaa lisälainaa on vähäistä. Kukaan ei tiedä kriisin alkaessa kuinka pitkään se jatkuu ja kuinka syväksi se muodostuu. Yksi kriisin opetuksista on se, että hallinnollisten maksujen joustavuuteen tulee kiinnittää huomiota. Tämä ei tarkoita niiden anteeksi antamista, vaan maksujärjestelyiden mahdollisuutta pidemmäksikin aikaa, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo Yrittäjät.fi-sivujen uutisessa.

Toiminnan sopeuttamisessa suosituimpia keinoja ovat tutkimuksen mukaan suunniteltujen investointien lykkääminen, työntekijöiden lomautukset sekä yrittäjän palkkojen tai osinkojen maksamatta jättäminen. Vastanneista yrityksistä 47 prosenttia ilmoitti, etteivät käteisvarat riitä yli puolta vuotta ilman julkista avustusta tai uutta rahoitusta.

– Tämäkin tutkimus varmentaa sen, että kriisi ajoi yritykset akuuttiin kassakriisiin. Julkisen tuen oikea marssijärjestys olisi ollut välitön kustannus- tai yleistuen tapainen tuki, Kuismanen sanoo.

Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1 009 yritystä 27.05.2020 – 08.06.2020 välisenä aikana. Suomalaisten yritysten yhteystiedot saatiin Suomen Yrittäjiltä ja Bisnode-palvelusta.

Yrittäjät.fi:n uutinen