Urakoitsija: turvaa oikeutesi reklamoimalla oikein
Urakan aikana tulee tilanteita, joissa urakoitsija säilyttää oikeutensa vain oikein tehdyllä reklamoinnilla.
Reklamoinnin tarkoitus on:
- saada toinen tietoiseksi sopimuksenvastaisesta tilanteesta (tai sen uhasta), ja
- saada toinen reagoimaan sopimuksenmukaisesti.
Reklamaatio ei ole punainen vaate. Se on yhteistyöhön kuuluva ilmoitus ja ehto omien oikeuksien säilymiselle (vrt. reklamaation tekemättä jättäminen, joka osoittaa hiljaista hyväksyntää). Reklamoinnilla vältetään ylimääräisten kustannusten ja korvattavan vahingon syntyminen. Oikein tehty reklamointi helpottaa myös myöhempiä selvityksiä, esim. taloudellista loppuselvitystä.
Reklamaatio kannattaa tehdä kirjallisesti. Sähköposti on tähän hyvä väline, samoin asian kirjauttaminen työmaakokouksen pöytäkirjaan. Halutessasi pehmentää viestiä voit soittaa ensin ja huolehtia kirjallisesta reklamaatiosta sen jälkeen.
Reklamaation sisältö vaihtelee aiheen ja tilanteen mukaan. Alla luetellaan keskeiset kohdat, jotka ainakin on hyvä miettiä ja tarpeen mukaan sisällyttää reklamaatioon:
- Asian tausta
- varmista, että lukija tietää, mistä urakasta, kohteesta ja kokonaisuudesta puhut. Lukija voi aikanaan olla myös muu kuin sopimuksen osapuoli.
- Varsinainen reklamaation aihe
- toimenpidepyyntö tai vaatimus selkeästi yksilöitynä
- = mistä haluat huomauttaa tai mitä vaadit tekemään/lopettamaan.
- Uhkaus
- Mitä tapahtuu, jos vastaanottaja ei ryhdy toimenpiteisiin (töiden keskeytys, jos tilaaja ei maksa; urakan viivästyminen, jos tilaaja ei toimita suunnitelmia tms.)?
- Tarvittaessa takaraja toimenpiteisiin ryhtymiselle.
Kärjistetysti nyrkkisääntönä voi pitää, että reklamoi usein, matalalla kynnyksellä ja mieluummin varmuuden vuoksi. Tee reklamaatio aina viipymättä, kun tilanne, joka vaarantaa omat oikeutesi, on syntynyt tai syntymässä. Aika lasketaan siitä, kun reklamoitava asia on tullut (tai sen olisi pitänyt tulla) tietoon.
Reklamaatio tulee osoittaa tavallisessa ali- tai sivu-urakassa omalle tilaajalle. Alistetussa sivu-urakassa reklamaation kohde vaihtelee reklamaation aiheesta riippuen. Työjärjestys- ja aikatauluhäiriöt reklamoidaan pääurakoitsijalle, vahingonkorvausvaatimukset vahingon aiheuttajalle ja lisäaikavaatimukset omalle tilaajalle. Reklamaatiot, joissa perusteena on 1) myötävaikutusvelvollisuuden laiminlyönti tai 2) LMT-vaatimukset/suunnitelmamuutosasiat, tulee aina esittää omalle tilaajalle. Jos aiheuttaja on epäselvä tai muuten on epäselvyyttä siitä, kenelle reklamaatio tulisi osoittaa, reklamoi kaikkia mahdollisia vastuutahoja.
Tosinaan urakoitsija on itse reklamaation vastaanottajana. Tutustu silloin reklamaatioon rauhassa. Lähtökohtaisesti myös toisen toimittama reklamaatio on yhteistyöhön kuuluva ilmoitus. Reklamaation tarkoitus voi silti olla säikäyttää uhkaavan kuuloisilla sanamuodoilla. Uhkauksia ja vaatimuksia on usein helppo kirjoittaa. Vastaa reklamaatioon kirjallisesti ja perustele kantasi. Pyri ratkomaan reklamaatioaiheet sitä mukaan kuin niitä syntyy.
26.3.2025 Santeri Syrjälä