STUL mukana rakennusten energiatehokkuusdirektiivin kansallisessa toimeenpanossa

Uusitun rakennusten energiatehokkuusdirektiivin (EPBD) kansallinen toimeenpano käynnistyi syksyllä 2024. Direktiivin tavoitteena on parantaa rakennusten energiatehokkuutta ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. 

 

Teknologian osalta direktiivi esimerkiksi kiristää sähköautojen latausinfran vaatimuksia ja velvoittaa lisäämään rakennusten automaatiota ja älyvalmiutta sekä kiinteistöjen aurinkosähköjärjestelmiä. Direktiivi ottaa kantaa myös esimerkiksi energiamuodon kertoimiin, energiatodistuksiin ja E-lukulaskentaan. 

Suomessa direktiivin kansallinen toimeenpano toteutetaan tekemällä mahdollisimman vähäisiä muutoksia voimassa oleviin säädöksiin. Direktiivin sisältö on kuitenkin laaja, ja muutoksia on tulossa sekä uudis- että korjausrakentamisen säädöksiin. Toimeenpanossa hyödynnetään direktiivin joustomahdollisuuksia, ja tavoitteena on löytää mahdollisimman joustavia ja kustannustehokkaita tapoja kansalliseen toimeenpanoon. 

STULin tavoitteena on, että tulevaisuuden lainsäädäntö on sähköistämisen kannalta mahdollisimman toimivaa ja selkeää. On tärkeää, että säädökset tukevat turvallisia ja hyvin toimivia sähköisiä järjestelmiä ja niiden sujuvaa toteuttamista. Kokonaisuudessa tulee ottaa huomioon koko kansallisen sähköjärjestelmän tasapaino. 

STUL on yksi ympäristöministeriön direktiivin toimeenpanoprojektin sidosryhmistä, ja sen edustusta ja asiantuntijoita on niin projektin seurantaryhmässä kuin tarkemmin yksittäisiin aiheisiin pureutuvissa valmisteluryhmissäkin. Jäsenistön ääni pääsee kuuluviin erityisesti STULin teknologiavaliokunnassa tehtyjen kannanottojen kautta. 

STUL tarjoaa tietoa ja koulutusta säädösmuutoksista niiden valmistuttua. On tärkeää, että sähköurakoitsijat ovat tietoisia muutoksista ja valmistautuvat niihin asianmukaisesti. Yhteistyö, koulutus ja osaamisen päivittäminen ovat avainasemassa myös direktiivin tavoitteiden saavuttamisessa. 

Kirjoittaja: Riikka Liedes, STUL ry:n kehitys- ja vastuullisuuspäällikkö