Sähköasennusalan kannattavuusselvitys 2023: Kasvu kääntyi laskuksi

STUL selvittää jäsenyritystensä kannattavuuden ja taloudellisen aseman kehitystä vuosittaisella sähköasennusalan kannattavuustutkimuksella. Viimeisimmässä selvityksessä rakennusalan lama näkyy selvästi toimialan yritysten liikevaihtojen kehityksessä. Parin edellisvuoden vahva kasvu kääntyi viime vuonna useimmilla alan yrityksillä laskuksi.

Sähköasennusalan kannattavuustutkimus perustuu Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n jäsenyritysten uusimpiin tilinpäätöstietoihin. Vuotta 2023 koskeneessa tutkimuksessa käsiteltiin 725 yritystä, joiden yksinomaisena tai pääasiallisena toimialana oli sähköasennus.

Sähköasennusalan kasvu kääntyi laskuksi

Sähköasennusalan keskimääräisen yrityksen liikevaihto on kasvanut viime vuosien aikana selvästi koko talouden kasvua nopeammin. Mediaaniyrityksen liikevaihdon kasvu on ollut kaikkina seitsemänä tarkasteluvuonna bruttokansantuotteen kasvua nopeampaa. Viime vuonna Suomen talouden kasvu oli negatiiviinen samoin kuin alan keskivertoyrityksen. Suomen talous supistui vuonna 2023 1,5 prosenttia, kun sähköasennusalan yritysten liikevaihto supistui keskimäärin 0,7 prosenttia. Edellisvuoteen verrattuna pudotus oli suuri, sillä alan keskivertoyrityksen kasvu oli 9,7 prosenttia.

Inflaatio on parina viime vuonna ollut voimakasta ja kasvattanut osaltaan alan yritysten liikevaihtoja. Mikäli tarkastellaan keskivertoyrityksen inflaatiokorjattua reaalista kasvua, niin edellisvuonna 2022 reaalinen kasvu jäi 2,6 prosenttiin, kun viime vuonna reaalinen liikevaihto supistui 6,9 prosentilla.

Yritysten väliset erot kasvussa ovat olleet suuret. Nykyisessä markkinatilanteessa nopeimmin kasvava neljännes toimialan yrityksistä on pystynyt kasvattamaan liiketoimintaansa vähintään 17 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Samanaikaisesti kuitenkin heikoiten kasvavan neljänneksen liikevaihto on supistunut vähintään 15,2 prosenttia.

Eri kokoluokittain tarkasteltuna kasvu on myös ollut epätasaista. Pienten alle puoli miljoonaa euroa vaihtavien yritysten keskimääräinen liikevaihdon lasku oli 5 prosenttia kun 5-10 miljoonaa euroa vaihtavilla kasvua kertyi keskimäärin 9,2 prosenttia.

Myynnin tehokkuus oli loivassa laskussa vuonna 2023. Keskimääräinen liikevaihto per henkilö laski 140 tuhannen euron tasolle pudoten edellisvuodesta kolme tuhatta euroa eli 2 prosenttia.

Jalostusarvo per henkilö on ollut tutkimusjaksolla lievässä kasvussa saavuttaen vuonna 2023 tutkimusjakson korkeimman tason 64 tuhatta euroa.

Toiminnan tehokkuuden kasvun myötä myöskin henkilöstökulut ovat olleet lievässä nousussa. Vuonna 2023 sähköasennusalan työntekijän palkkoihin ja henkilösivukuluihin kului keskimäärin 52 tuhatta euroa per henkilö vuodessa.

Niin toiminnan tehokkuus kuin keskimääräiset henkilöstökulutkin kasvavat siirryttäessä pienemmistä yrityksistä suurempiin. Tehokkuus on ollut läpi tutkimusjakson parempaa liikevaihdoltaan isommissa yrityksissä. Vuonna 2023 liikevaihto per henkilö on yli 10 miljoonaa euroa vaihtavilla yrityksillä ollut lähes kaksinkertainen suhteessa alle puoli miljoonaa euroa vaihtaviin yrityksiin, kun samaan aikaan henkilöstökulut ovat olleet noin 1,7-kertaiset.

Suhteellinen kannattavuus parani hieman edellisvuodesta

Kannattavuuden keskimääräinen taso on ollut toimialalla yleisesti ottaen hyvällä tasolla. Keskimääräisen yrityksen käyttökate on pysynyt suhteellisen tasaisena vuodesta 2016 lähtien, mutta vuonna 2021 se laski tyydyttävälle tasolle alle 7 prosenttiin ja on pysynyt sen jälkeen hyvän rajan alapuolella.

Vuonna 2023 suhteellinen käyttökate parani hieman edellisvuodesta ollen 6,8 prosenttia. Rahoitustulosprosentti parani edellisvuodesta 0,3 prosenttiyksikköä nettotulosprosentin noustessa 0,4 prosenttiyksikköä. Sijoitetun pääoman tuottoprosentti sen sijaan laski 0,4 prosenttiyksiköllä.

Sijoitetun pääoman tuotolla mitattuna kannattavuus on kuitenkin ollut keskimäärin erinomaisella tasolla koko tarkastelujakson ajan. Vuonna 2023 pääoman tuottoaste oli 16,3 prosenttia ja erinomaisen 15 prosentin rajan rikkoi 51,6 prosenttia yrityksistä.

Alan kannattavuus pääoman tuotolla mitattuna on ollut myös koko maan keskitasoa parempi. Viime vuonna keskivertoyrityksen pääoman tuottoaste oli koko maan tasolla 13,1 prosenttia. Huomattavaa on, että alalla hyvä kannattavuus painottuu yli 0,5 miljoonaa euroa vaihtaviin yrityksiin.

Maksuvalmius ja vakavaraisuus pysyneet hyvällä tasolla

Yritysten keskimääräinen vakavaraisuus omavaraisuusasteella mitattuna on vahvistunut koko tarkastelujakson ajan. Vaikka omavaraisuusaste on ollut koko tarkastelujakson keskimäärin hyvällä tasolla, on vakavaraisuus jatkanut viime vuosina vahvistumistaan. Vuosina 2019–2023 omavaraisuusaste on ollut erinomaisella yli 50 prosentin tasolla. Tyypillisesti suuremmilla yrityksillä omavaraisuusaste on pieniä verrokkeja matalampi, ja tämä on havaittavissa myös sähköasennusalalla läpi koko tarkastelujakson.

Maksuvalmius on ollut keskimäärin erinomaisella tasolla. Quick ratiolla mitattuna maksuvalmius on ollut tarkastelujaksolla keskimäärin 1,8, joka kertoo rahoitusomaisuuden kattavan lyhytaikaiset vastuut 1,8 kertaisesti. Vuonna 2023 quick ratio nousi vielä hieman pitkän ajan keskimääräistä korkeammalle tasolle ollen 2,2.

Ostovelkojen ja myyntisaamisten kiertoaikojen kehitys on ollut vahvasti sidoksissa toisiinsa. Myyntisaamisten kiertoaika oli vuonna 2023 36 päivää ostovelkojen kiertoajan ollessa 34 päivää. Tutkituilla yrityksillä myyntisaamisten kiertoaika on laskenut kahdella päivällä, ja ostovelkojen kiertoaika viidellä päivällä. Keskimäärin myyntisaamisten kiertoaika on ollut hieman ostovelkojen kiertoaikaa pitempi, jolloin yritysten ostovelat tulee maksetuksi hieman aiemmin kuin myynnistä saadut maksut saadaan kassaan.