Tutkimus: Sähköinen liikenne tuo 200 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä

29.11.2018
AIE:n (European Association of Electrical Contractors) uusi tutkimus ennakoi sähköistysalalle muodostuvan 200 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä sähköisen liikenteen lisääntymisen seurauksena. Uusien työpaikkojen määrä olisi siten yli kaksinkertainen verrattuna autoteollisuuden alalta mahdollisesti katoavien työpaikkojen määrään.

Tutkimuksessa on otettu huomioon autoilun arvoketjun kaikki uudet osa-alueet, joita sähköisen liikenteen vallankumous tuo mukanaan, kuten akkujen ja latureiden valmistus, latauspistokkeiden asennus, käyttö ja ylläpito, sähköverkon liitännät ja laajennukset sekä lisääntynyt sähköntuotanto.

Giorgia Concas, AIE:n pääsihteeri, kommentoi tutkimusta:
- Siirtymä sähköautoihin synnyttää 200 000 uutta työpaikkaa, joista valtaosa muodostuu sähköurakointialalle. Yli 90 % sähköurakointiyrityksistä on pieniä tai keskisuuria yrityksiä, ja heille sähköinen liikenne luokin valtavia liiketoimintamahdollisuuksia ja tilaisuuden lisätä paikallisia ja ympäristön kannalta kestäviä työpaikkoja ammattilaisille.


Janne Skogberg, AIE:n sähköisen liikenteen asiantuntija, lisää:
- Sähköautoiluun siirtymisen myötä syntyvistä työpaikoista tulee merkittäviä paikallisen talouden ajureita. Näitä tehtäviä ei voi ulkoistaa tai korvata roboteilla, joten ne turvaavat työpaikkoja vuosikymmeniksi eteenpäin. Tutkimuksessa arvioidaan, että vuoteen 2060 mennessä työpaikkoja syntyy yli 1,2 miljoonaa. Tämä riittää korvaamaan autoteollisuuden työpaikat, jotka katoavat automatisoitumisen ja sähköautojen yksinkertaisemman valmistus- ja ylläpitoprosessin myötä.


Oddvin Breiteig, AIE:n sähköisen liikenteen asiantuntija, kommentoi:
- 200 000 työpaikkaa on vain jäävuoren huippu, ja potentiaalisia työpaikkoja syntyy sähköisen liikenteen seurauksena paljon enemmän. Tutkimuksessa on otettu huomioon vain henkilöautot, mutta linja-autot, rekat ja laivat ovat matkalla sähköisiksi, ja tämän myötä muodostuu yhä lisää ympäristöystävällisiä sähköurakointialan työpaikkoja.


Latauspaikkojen asentamisen kanssa samaan aikaan rakennuksiin sovitetaan myös älykkäitä sähköverkko- ja rakennusratkaisuja, kuten aurinkopaneeleita ja akkujärjestelmiä. Ympäristöetuuksien lisäksi sähköiseen liikenteeseen siirtymiseen sisältyy myös kiistaton taloudellinen potentiaali.”

Tutkimusraportin pääset lukemaan täältä.