Omistajanvaihdoksiin tarjolla apua entistä paremmin

10.5.2016

Puolet yrityspäättäjistä seuraa yrityksensä arvon kehittymistä. Vähän alle puolet pk-yrityksistä on varautunut omistajanvaihdoksiin.

- Yrittäjien kannattaa valmistautua paremmin omistajanvaihdokseen. Siihen on nyt tarjolla apua entistä enemmän, varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Suomen Yrittäjistä sanoo.

Vuosittain tuhannet yritykset tulevat elinkaaressaan siihen vaiheeseen, että omistajanvaihdos on ajankohtainen. Tästä huolimatta yli puolessa (56 %) pienistä ja keskisuurista yrityksistä ei ole tehty suunnitelmia omistajanvaihdoksesta. Liikevaihdoltaan ja henkilömääriltään pienimmissä yrityksissä arvonkehitystä seurataan kaikkein passiivisimmin. Tiedot käyvät ilmi kevään Pk-yritysbarometrin yhteydessä tehdystä kyselystä. Siihen vastasi yli 6 000 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala ja projektipäällikkö Mika Haavisto muistuttavat, että yritys kannattaa pitää myyntikunnossa koko ajan.
‒ Ei siitä haittaakaan ole. Näin myyminen on sitten sen ajan tullessa nopeampaa ja helpompaa. Herättelyä asian suhteen kaivataan, Kujala sanoo.

Yrityskauppa hyvä keino kasvuun

Yrityskauppa voi olla hyvä keino kasvattaa liiketoimintaa. 80 prosenttia pk-yrityksistä kuitenkin ilmoitti kyselyssä, ettei ole kiinnostunut ostamaan toista yritystä tai liiketoimintaa. Voimakkaasti kasvua hakevista yrityksistä 40 prosenttia pitää liiketoiminnan tai yrityksen ostamista kiinnostavana vaihtoehtona.
‒ Kasvun näkökulmasta olemassa olevan yrityksen ostaminen tuo uusia mahdollisuuksia ja voi olla taloudellisestikin fiksumpaa kuin orgaaninen kasvu. Myös aloittavalle yrittäjälle yrityksen ostaminen on hyvä vaihtoehto, sillä silloin uusi yrittäjä saa valmiina jo hyväksi testatun idean, jota viedä eteenpäin, Anssi Kujala kertoo.

Yrityspörssistä apua kauppaan – palvelu uudistui

Suomen Yrittäjien Yrityspörssi on maan suurin pienten yritysten kauppapaikka. Sen löytää verkosta osoitteesta www.yritysporssi.fi. Sen ilmoituksia seuraa lähes 25 000 yrityskaupoista kiinnostunutta joka kuukausi.

‒ Asiakaskyselymme mukaan 71 prosenttia ilmoituksen jättäneistä yrityksistä on saanut yhteydenottoja palvelun kautta, projektipäällikkö Mika Haavisto Suomen Yrittäjistä kertoo.

‒ Kaikki yhteydenotot eivät luonnollisesti johda kauppaan. Myyjät itse kokevat kohteen vaikeasti myytäväksi, jolloin tarvitaan siis sparrausta firman myyntikuntoon saattamiseksi. Siksi kannattaakin aina olla yhteydessä yrityskaupan asiantuntijoihin.

Uutuutena Yrityspörssiin on kerätty perustietoja arvonmääritykseen, kauppatapoihin, rahoitukseen ja verotukseen liittyen.

Valtakunnallisen Yrityspörssin lisäksi jo kymmenellä alueella toimii oma, alueellinen Yrityspörssi.

Apua rahoitukseen – Suomen Yrittäjät ja Finnvera tiivistävät yhteistyötään

Yrityspörssin asiakaskyselyn perusteella rahoitus on suurin este yrityskaupan tiellä.
Finnvera ja Suomen Yrittäjät tiivistävät yhteistyötään omistajanvaihdosten edistämiseksi. Ne kehittävät yrityskaupan rahoituspalveluita ja järjestävät neuvontatilaisuuksia erityisesti eläkeikää lähestyville yrittäjille.

Finnveran mahdollisuudet osallistua yrityskauppojen rahoittamiseen ovat entistä paremmat huhtikuun alussa käyttöönotetun uuden kasvulainan myötä. Kasvulaina on välirahoitustuote, jossa yhdistyy piirteitä sekä oman että vieraan pääoman ehtoisesta rahoituksesta. Kasvulainaa voidaan myöntää yli kolme vuotta toimineille pk- ja midcap-yrityksille näiden kasvuun tai kansainvälistymiseen liittyviin hankkeisiin.


Tietoa Yrityspörssissä myytävänä olevista yrityksistä

Liikevaihto

- 1/3 alle 100 000 euroa
- 1/3 100 000 – 200 000 euroa
- loput isompia, noin 10 % myytävistä yrityksistä yli miljoonan

Henkilöstömäärä
- 35 % yksinyrittäjiä
- 43 % 2 - 3 työntekijää
- 10 % 4 - 5 työntekijää- Vain kaupan oleva yritys voi vaihtaa omistajaa – siksi kannattaa yhä avoimemmin myydä, varatoimitusjohtaja Anssi Kujala Suomen Yrittäjistä sanoo.

kuva Sini Pennanen