Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni toisella neljänneksellä

25.8.2017

Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2017 huhti-kesäkuussa 13,0 miljoonalle kuutiometrille. Myönnetty kuutiomäärä oli 9,0 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Ajanjaksolla asuinrakentamiseen ja liike- ja toimistorakentamiseen lupia myönnettiin tilavuudella mitattuna enemmän kuin vuotta aiemmin, muiden rakennustyyppien jäädessä selvästi alle vuodentakaisen kuutiomäärän.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisummaKerrostalorakentaminen edelleen kasvussa

Asuinrakennuksille myönnettiin huhti-kesäkuun aikana rakennuslupia 4,6 miljoonalle kuutiometrille. Määrä oli 7,3 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Asuinkerrostaloille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi 27,2 prosenttia ja nosti asuinrakentamiseen myönnetyn lupamäärän positiiviseksi. Pientalojen ja rivi- ja ketjutalojen lupien kuutiomäärä jäi reilusti alle viime vuotisen tason. Toisen neljänneksen aikana kerrostaloille myönnetyt rakennusluvat näyttivät lupien kappalemäärässä, tilavuudessa ja asuntojen kappalemäärässä tilastointihistorian suurimpia lukuja.

Rakennuslupia myönnettiin huhti-kesäkuussa kaikkiaan 15 211 asunnolle, kasvua oli 17,3 prosenttia vuodentakaisesta. Asuntojen määrän kehitys on ollut positiivista jo useamman vuoden ajan.

Rakennustuotannon volyymi tasaisessa kasvussa

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi huhti-kesäkuussa 12,3 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi kasvoi ajanjaksolla 12,7 prosenttia ja muun kuin asuinrakentamisen volyymi 12,0 prosenttia. Rakennushankkeita aloitettiin samaan aikaan tilavuudella mitattuna 7,3 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 24,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Lähde: Tilastokeskus

Lue koko tilastojulkistus