Myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä väheni 2019 helmi-huhtikuussa vuodentakaisesta

25.6.2019


Tilastokeskuksen mukaan rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 helmi-huhtikuun aikana 8,8 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 25,7 prosenttia vähemmän kuin vastaavalla jaksolla vuotta aiemmin. Kuutiomäärä väheni kaikissa rakennustyypeissä reilusti vuodentakaisesta ajanjaksosta. Liike- ja toimistorakennusten ja julkisten palvelurakennusten lupakuutiomäärät vähenivät eniten, lähes 34 prosenttia. Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä väheni 17,4 prosenttia vuodentakaisesta.

Myönnetyt rakennusluvat ja aloitetut rakennushankkeet, milj. m3, liukuva vuosisumma
Asuinrakentaminen väheni edelleen

Helmi-huhtikuun aikana rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,7 miljoonaa kuutiometriä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin määrä oli 3,3 miljoonaa kuutiometriä. Kaikkien talotyyppien kuutiomäärät vähenivät vuodentakaisesta. Asuinkerrostalojen kuutiomäärä väheni 21,2 prosenttia, rivi- ja ketjutalojen 5,8 prosenttia ja erillisten pientalojen 13,2 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin helmi-huhtikuun aikana kaikkiaan 9 196 asunnolle, vuotta aiemmin vastaava luku oli 11 522 asuntoa. Rakennuslupien määrä asunnoille väheni 20,2 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennustuotannon volyymi hienoisessa kasvussa

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo kasvoi vuoden 2019 helmi-huhtikuussa 1,2 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni ajanjaksolla 3,0 prosenttia, muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi puolestaan 4,9 prosenttia. Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 2,0 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 1,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Lähde: Tilastokeskus

Lue koko tilastojulkistus