Huolehdi omaisuudestasi – älä kerrytä korjausvelkaa

26.2.2018

Monelle taloyhtiölle on laadittu pitkäjänteinen suunnitelma kiinteistön korjaamisesta. Käytännössä taloteknisiä korjauksia lykätään kuitenkin vuosilla eteenpäin. Lykkäyksen seurauksena vesivahinkojen riski kasvaa, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmä vanhenee, energiaa valuu hukkaan ja sähkölaitteiden turvallisuus heikkenee. Korjausvelan kasvattaminen ja vetkuttelu korjausten aloittamisessa on kehno – ja kallis – tie.

Lykkäys on arkipäivää monissa remonteissa, erityisesti putkiremonteissa. Korjausten toteuttaminen ajallaan on huomattavasti hallitumpaa kuin ns. tulipalojen sammuttelu. Taloyhtiöiden kevätkokousten asialistalle on hyvä ottaa kiinteistön korjaussuunnitelma.

- Ajantasainen suunnitelma on hyvä työkalu, mutta se ei riitä, ellei remontteja käynnistetä ajallaan. Jos vaikkapa putkiremonttiin ryhdytään vasta sitten, kun putkistossa on jo esiintynyt tukoksia, vuotoja tai hajuhaittoja, ollaan auttamattomasti myöhässä. Silloin hanke usein tulee huomattavasti kalliimmaksi kuin ajoissa aloitettu remontti, toimialapäällikkö Arvo Ylönen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä toteaa.

Samoilla pölyillä sähköt kuntoon


Putkistosaneerauksen yhteydessä avataan kiinteistön rakenteita. Tässä yhteydessä on järkevää samalla uudistaa sähkö- ja televerkot.

- Vanhojen kiinteistöjen yhteisten tilojen ja huoneistojen sähköistykset voivat olla rakennusajan aikaiset eivätkä sellaisenaan täytä nykyasumisen vaatimuksia. Sähköasennuksissa voi olla myös turvallisuuspuutteita. Modernilla sähköistyksellä voi monin tavoin parantaa paitsi sähköturvallisuutta myös tilojen toimivuutta, huollettavuutta ja energiatehokkuutta, tekninen asiantuntija Henrik Rousku Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä luettelee.

Samalla kun rakennusten talotekniikka päivitetään, kannattaa miettiä muita remonttitoteutuksia kuten vaikkapa piha-alueiden valaistus ja valmius sähköautojen lataukseen.


Asumismukavuutta ja vastinetta rahalle


Kun kiinteistön talotekniikka on ajan tasalla, se lisää asumismukavuutta ja taloyhtiön arvoa. Lisäksi se lisää huoneistojen kiinnostavuutta myyntitilanteessa.

- Hoidetun rakennuksen arvo on merkittävästi parempi kuin korjausvelkaa kasvattavan talon. Hoitamattoman taloyhtiön voi olla hankalaa saada remonttilainaa, tai korvauksia vakuutusyhtiöiltä, Ylönen sanoo.

Lisätiedot

- LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry: Toimialapäällikkö Arvo Ylönen, p. 050 309 3670, 
- Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry: Tekninen asiantuntija Henrik Rousku, p. 09 5476 1106
LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry on LVI-asennusalalla toimivien yritysten toimiala- ja työnantajajärjestö. Sen tehtävänä on jäsenyritysten ja toimialan liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen. Liiton jäsenyritysten yhteenlaskettu liikevaihto on 1,2 miljardi euroa, ja ne työllistävät reilut 7 000 henkilöä. LVI-TU on vahva erikoisurakointiliitto osana Rakennusteollisuus RT:tä. www.lvi-tu.fi 


Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikka-alan edistäjä ja edunvalvoja. STUL:lla on yli 3 000 jäsenyritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,3 mrd euroa ja jotka työllistävät yhteensä noin 25 300 henkilöä. STUL on johtava sähköistysalan ammatillisen tiedon tuottaja asiakkainaan paitsi jäsenet myös muut kiinteistö- ja rakennusalan toimijat, opiskelijat ja pienrakentajat. Jäsenilleen STUL tarjoaa runsaasti etuja, mm. kattavat tekniset, juridiset ja liiketoiminnalliset neuvontapalvelut. www.stul.fi