Granlund esitteli kiinteistöjohtamisen virtuaalisen tietomallin

  
30.11.2017


Granlund lanseerasi Slushin virallisessa sivutapahtumassa ReCoTechissa 30.11.2017 Virtuaaliseksi kiinteistöksi kutsumansa Granlund Manager -ohjelmiston uuden toiminnallisuuden.

Granlundin virtuaalinen kiinteistö


Virtuaalinen kiinteistö on alusta, joka hallitsee eri tietolähteiden ja sensoreiden synnyttämää valtavaa tietomäärää ihmiselle ymmärrettävässä muodossa. Granlundin ohjelmistoliiketoiminnan johtaja Jack Westrén-Dollin mukaan vastaavaa ominaisuutta ei ole vielä tarjolla muissa ohjelmistoissa.

– Digitaalisen kaksosen luominen kiinteistöjohtamisen käyttöön on tavoite, josta kaikki puhuvat ja jota on viety teoria- ja tutkimustasolla eteenpäin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Käytäntöön asti ei kukaan ole vielä päässyt. Moni kyllä puhuu tästä aiheesta, mutta me olemme ensimmäisiä, joilla on tarjota konkreettinen toiminnallisuus asiakkaidemme käyttöön Granlund Manager -ohjelmistossa, Westrén-Doll kertoo.

Keräämällä informaatiota rakennuksesta ja käyttäjiltä sekä analysoimalla ja visualisoimalla sitä, luodaan ainutlaatuinen tapa tuoda tietoa tarjolle sitä tarvitseville.

– Me käytämme rakennuksen tietomallia pohjana ja tuomme tiedon visuaalisesti huonetasolle siten, että enää ei tarvitse esimerkiksi rakennuksen olosuhdeongelmia selvitettäessä kiertää koko rakennusta. Yksinkertaisimmillaan tämä on vaikkapa tilojen värjäämistä olosuhdedatan mukaan. Ihminen ymmärtää, että vihreässä tilassa kaikki on hyvin, punaisessa joku on pahasti vinossa ja sinne myös huoltotoimenpiteet ja -resurssit pitää kohdistaa, Granlundin teknologiajohtaja Tero Järvinen selittää.


Virtuaalinen kiinteistö tuo IoT:n ja digitaalisuuden kiinteistöalan toimintaan uudella tavalla.


– Digitaalinen kaksonen on rakennuksen tietomalli steroideilla. Me luomme aivan uutta tietoa, kun yhdistämme rakennusten suunnittelutiedon ylläpitotietoon sekä tuomme vielä lisää dataa eri lähteistä, kuten rakennukseen asennetuista sensoreista sekä käyttäjäpalautteesta, Järvinen kiteyttää.


Asiakkaiden käyttöön ominaisuus tulee keväällä 2018. Virtuaalinen kiinteistö tuo niin suunnittelussa kuin ylläpidossa olevan datan kiinteistöjohtamisen käyttöön, mikä tuo rajattomasti mahdollisuuksia. Granlund Manager -tiimi tuo uusia ominaisuuksia sovellukseen vaiheittain.


– Virtuaalinen kiinteistö tulee Granlund Manager -asiakkaidemme saataville keväällä 2018. Ensimmäisessä vaiheessa on mahdollisuus mm. palvelupyyntöjen ja olosuhdetietojen kohdentamiseen ja visualisoimiseen tiloihin. Tämän jälkeen ominaisuuksia kehitetään lisää, Westrén-Doll kertoo.


Virtuaalisen kiinteistön tärkeimpiä asioita on tiedon visualisoiminen niin huoltohenkilökunnan, kiinteistön omistajan kuin kiinteistön käyttäjänkin näkökulmasta. Tarkoituksena on tuottaa kiinteistöpäällikölle vahvaa visuaalista kokonaiskuvaa rakennuksesta sekä helpottaa huoltohenkilökunnan työtä arjessa.


Käyttäjille Virtuaalinen kiinteistö tuo tiedon käyttöön uudella tavalla.


– Tässä kehitystyössä meille on erityisen tärkeää tilojen käyttäjien näkökulma. Tulevaisuudessa uskomme, että virtuaalinen kiinteistö on voi olla kommunikointikanava omistajan ja käyttäjän ja palvelutoimittajien välillä. Se kertoo visuaalisesti tilojen käyttäjille ja vaikkapa potentiaalisille vuokralaisille esimerkiksi sisäilman laadusta tuo merkittävää lisäarvoa liiketoimintaan. Kukapa ei haluaisi kertoa, että ”minun rakennuksessani ihmiset voivat hyvin”, Westrén-Doll kysyy.


Granlund pilotoi Virtuaalista kiinteistöä yhdessä Senaatti-kiinteistöjen kanssa Kansallismuseossa.

 
  

Virtuaalinen kiinteistö -video Youtubessa